1 ocak 2016 tarihi itibariyle ilk defa ehliyet belgesi alacak tüm adaylar, stajyer sürücü kabul edilecek. Yoğun gelen yorumlar üzerine şunu yazma gereği hissettik yönetmelikte açıkça; 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyet belgesi alacaklar ibaresi bulunmaktadır. Bu noktada yönetmelikte sertifika tarihi veya sınava giriş tarihinin baz alınmadığı ortadadır. Örneğin: 10 Ekim 2015 veya 29 Ağustos 2015 teorik ve direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlayan bir aday, şu an ki yönetmeliğe göre 1 Ocak 2016 tarihin itibariyle sertifikasını ehliyet dönüştürürse stajyer kabul edilecek. 1 Ocak 2016’dan sonra başvuru yapanlara herhangi bir süre uzatması olacak mı? Şu an için bununla ilgili bir çalışma görünmüyor.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekmektedir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.
75 Ceza puanı nasıl doldurulur?
Sık yapılan hataların ceza puanları:
– Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı
– Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı
– Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı
– Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı
– Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı
– Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı
– Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı
– Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı
Yorum: 75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre).
Yönetmeliği göre üst üste yapılan hatalar:
-İki yıl boyunca ;
Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi, Hız limitlerinin üç defa ihlali, Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi, Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi, Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması, 0,20 promil alkol ile yakalanmak, ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.
1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyetler yenilecek. 80 ülkede geçerli hale gelecek. Ehliyet Avrupa standardı getirilmeye çalışılıyor.
Şu an itibariyle 9 olan ehliyet grup sayısı 16’ya çıkacak. Şu anki ehliyet grupları A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H değiştikten sonra A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K olarak sıralanacak.
B grubu için 10 senede , E grubu için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalkacak
Başka neler değişti?
2016 yılı itibariyle yapılan değişiklikler özetle şunlardır.
– 2016 Yılı itibariyle sürücü kurslarına yazılan sürücüler direk minibüs süremeyecek. En B grubu ehliyetinin olması ve yaşının 21 olması istenmektedir.
– Direksiyon sınavlarında normalde tek stopta araç başarısız kabul ediliyordu. 2016 yılı itibariyle 2.defa stop eden aday sınavda başarısız kabul edilecek.
– Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi ve 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular sorulacak.
– Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulacak. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2016 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 60 dakika olarak devam edecektir.
– 2016 yılı itibariyle isteyen sürücü adayı otomatik vitesi için başvuruda bulunabilecek ders ve sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.
– Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek.
– Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi. Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirleyecek. Şu an için belirlenen fiyatlara bakıldığında %100 varan oranlarda artışlar görünmektedir. O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar -veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak.
– Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.